Автоматизация на индустрията

Интелигентната индустрия: Няма нищо невъзможно, когато всичко се управлява от данни

Евентуалното масово приемане на вграден софтуер, данни и 5G ще предложи на фирмите възможността да предефинират всяко измерение на това, което правят и как го правят. Тази промяна поражда „Интелигентната индустрия“, при която всеки тип производител може да използва възможността от иновации в своите продукти, в своите процеси, дори в цялата си дейност.

Откъде идва терминът „Интелигентна индустрия“ и по какво се различава от Индустрия 4.0 или Четвъртата индустриална революция?

Интелигентната индустрия, задвижвана от данни, е развитието на Индустрия 4.0.

Бързото развитие на ключови технологии като 5G, Edge computing (Крайни Изчисления), Artificial Intelligence (AI – Изкуствен интелект) и Internet of Things (IoT) означава, че всеки тип фирма, в различни разнообразни сектори като здравеопазването, автомобилното производство, дори услугите, може да започне да прави бизнес по нов начин. Това е следващият етап на дигиталната трансформация.

Знаем, че днес бизнесът генерира и събира повече данни от всякога; знаем също, че нарастващите данни се фокусират върху това как да дигитализират ключови индустриални части от своя бизнес и да използват вграден софтуер, данни и безжична свързаност от ново поколение, за да преосмислят какво правят и как го правят.

Тези взаимосвързани фактори разрушават нетрадиционните бариери в работата, но това трябва да се направи по интелигентен начин. Вашето мислене трябва да надхвърля логическото им свързване, взаимодействието на тези системи трябва да бъде нещо повече от свързаност. Трябва да мислите как промяната ще повлияе на вашите процеси от край до край.

Например, ако вашият екип за научноизследователска и развойна дейност е получил обратна връзка от клиентите за това как да направите продукта си по-лесен за ползване, всяко подобрение на дизайна, което впоследствие правят, трябва да се разглежда не само по отношение на производството, но и управлението на веригата за доставки, дистрибуцията, продажбите процес и всички гаранции или услуги за поддръжка, които предлагате след продажба

Извършването на такава подробна, многостранна оценка може да отнеме месеци. Тук наличието на силна основа от данни за цялата ви операция позволява на бизнеса да работи по-интелигентно.

Интелигентната индустрия дава възможност на производителите да преосмислят радикално своето продуктово портфолио.

Как например това се прилага в автомобилната индустрия?

Един изпълнителен директор нарича бъдещия автомобил „интелигентно устройство на колела“. Това е основната промяна.

бъдещия автомобил - интелигентно устройство на колела

Текущата технологична еволюция включва нови задвижващи системи, предсказуема поддръжка, управление на автопарка, материални иновации и т.н., но трансформиращата промяна е в начина на продажба на автомобилите.

Колата е просто обект, който ви премества от точка А до точка Б – улеснява пътуването. Ами ако може да предложи повече от това? Как може изживяването на клиентите да стане по-богато?

В момента компания за експлоатация на влакове проучва какво означава това за пътниците в железопътния транспорт. Фокусът им надхвърля това, което се случва с пътника, след като влезе в гарата или влака, за да управлява цялото му пътуване от врата до врата.

Има ли стойност, например, в изпращането на съобщение до пътниците, което ги информира, че поради задръстванията, те трябва да тръгнат за гарата 15 минути по-рано или ги информира, че въз основа на текущите данни, купе Б има най-много свободни места?

В контекста на пълното пътуване, колко допълнителна информация може да бъде предоставена за обогатяване на потребителското изживяване? Към това се насочват много индустрии, не само в областта на транспорта.

Възможностите на интелигентната промишленост ще бъдат от основно значение, за да дадат възможност на производителите да адаптират своя бизнес модел, за да преминат към сервитизацията, ако желаят да го направят (сервитизацията включва фирми, които често се развиват от фирмите производители).

Къде притежаването на тези данните се вписва в такъв сценарий?

Дебатът, около притежаването на тези данните, все още е много активен, особено по отношение на автономните системи и кой е отговорен за какво и кога – шофьорът, производителят, доставчикът на софтуер или застрахователната компания?

Крайният резултат до голяма степен ще се определя от регулациите на ЕС. В резултат на това много OEM производители са на мнение, че ако техните процеси и процедури са в съответствие с разпоредбите, тогава същите тези процеси ще се съобразят и другаде.

Някои организации поемат собствеността върху своите вътрешни данни, за да се намират в рамките на IT, но това не е точно така. Тези, които са пряко отговорни за процеса, като например клиент, производство или финанси, например, те трябва да бъдат „собственици“ на данните.

Данните на клиентите обаче са по-спорен въпрос. GDPR е помогнал за справяне с много от предизвикателствата и притесненията, но не с всички.

Технологиите, които дават възможност на Интелигентната индустрия – 5G, Edge, AI и IoT

Предвиждат ли се стъпки за промяна в тяхното приемане след пандемията?

Предвид времената, от които се надяваме да излезем, очакваме организациите да бъдат много по-премерени в капиталовите инвестиции, които правят. Чуваме, че анализаторите описват преминаване от „точно навреме“ към „за всеки случай“, отразявайки засиленото фокусиране, което организациите вече имат върху непрекъснатостта на операцията и гъвкавостта.

За да се превърне 5G в основна тенденция, се изисква значително оформление на инфраструктурата и поетапна промяна в покритието от доставчиците на телекомуникационни услуги. Местните 5G мрежи и частните договорености ще предлагат възможности, но това ще се свежда до това колко бързо интеграцията позволява тя да бъде включена в масовия поток.

Кривата на обучение, премина през изчислителните облаци и киберсигурността, вероятно ще доведе до по-бързото приемане на 5G.

Друг двигател е, че следващата итерация на оборудването и системите, на които производителите разчитат и се стремят да се актуализират, ще се движат напред. Много модерни производствени машини, например, вече имат стандартно определена степен на свързаност, интелигентност и анализ на данни.

Това ниво на технология и възможности само ще се увеличи напредването, така че по-широката екосистема също ще помогне за ускоряване на приемането.

Пример с производител възприел подход на „интелигентна индустрия“?

Airbus се фокусира върху иновациите на Connected-Cabin и дълготрайния пътнически опит.

Едно от нещата, които Airbus направи, е да използва този апетит за промяна и да работят съвместно в цялата си организация. Интересното е, че те търсят периодични революции в рамките на постепенното развитие на своите бизнес операции.

Друга такава организация е Volvo Car Group, част от Geely Auto Group, която включва Lotus, Polestar и London Electric Vehicle Company (LEVC), наред с много други.

Geely Auto Group свърши особено добра работа в споделянето на иновации в своята група, като Polestar се фокусира предимно върху електричеството, Volvo върху интериора и безопасността, Lotus върху дизайна на шасито и LEVC върху обслужваемостта. Това обучение се споделя и използва за всички различни марки и ако погледнете последните резултати на Net Promoter за тези марки, подобренията са значителни.

бъдещето на автомобилната индустрия и мобилност

Интелигентната индустрия ще преосмисли как изглежда производствената операция

Най-голямата промяна вероятно ще бъде в набора от умения, необходим за стартирането й. Инженерите ще станат много по-квалифицирани в битове и байтове, отколкото винтове и платки, за да конфигурират и експлоатират машините например.

Един от начините на употреба ще бъде възможността производителят да може да предостави на своите търговци, дори продавачите на своите клиенти, възможности за конфигуриране в реално време, цена и котировки. Това им позволява да предлагат динамично ценообразуване, могат да визуализират и споделят как точно ще изглежда продуктът и могат да очертаят точен производствен график въз основа на настоящия или бъдещия капацитет.

Магазинът определено ще претърпи големи промени – било то увеличено използване на коботи, ускоряване на автоматизацията или контури за обратна връзка в реално време за производството. Със сигурност можем да видим магазините да заменят използването на хартия с цифрови табла за управление и преносими устройства, нещо, за което се говори отдавна, но все още не се е случило изцяло.

Друго развитие ще бъде повишаването на биометричните показатели и компютърният мониторинг на етажа на магазина, за да се подпомогне управлението на трафика през опасни зони или да се гарантира, че се носят подходящи ЛПС. Ако някой изпълнява физическа задача и пулсът му надвишава дадена граница, биометричните данни също могат да сигнализират, че се нуждае от почивка, например.

Възприемане на методологиите и технологиите

Организациите трябва да имат ясна визия какво искат да постигнат и стойността, която искат да създадат. След това те трябва да идентифицират технологиите и процесите, които трябва да са налице, за да реализират тази цел.

Възможностите на съвременните технологии са добре документирани и има многобройни казуси за използване. Трябва да се позовавате не на „доказателство за концепция“, а да водите разговори около „доказателство за стойност“.

Във вашата организация може да има хора, които са ентусиазирани и развълнувани от данни и технологии и тези вътрешни ентусиясти са жизненоважни, но в края на краищата колко ще струва това, колко време ще отнеме и каква стойност ще създадете?

Друг момент, който звучи просто, но често се пренебрегва, е, че в много случаи технологията всъщност може да се финансира от генерирани икономии на разходи.

Необходима е известна доза смелост, за да се идентифицира какво всъщност задържа бизнеса ви, но извършването на значима промяна става много по-лесно, след като имате мисълта и капитала да го направите.

Posted in Без категория and tagged , , , , .