Как да настроите сървър за малка фирма

Как да настроите сървър за малка фирма

В тази статия ще намерите всичко, което трябва да знаете за това как да настроите сървър за малка фирма. Това ръководство ще ви преведе през различните стъпки за настройка на сървъра за вашич бизнес, включително избор на правилния хардуер, операционна система, свързване на вашия сървър към мрежата, както и сигурността на сървъра.

СТЪПКИ ЗА НАСТРОЙКА НА СЪРВЪР ЗА МАЛКА ФИРМА

Ето стъпките за настройване на сървър във вашата организация:

 • Избор Сървърния хардуер;
 • Избор на операционната система на сървъра;
 • Добро местоположение на сървъра;
 • Конфигурация на сървъра;
 • Внедряване на защита на сървъра.

Нека разгледаме по-подробно всяка от горните стъпки за настройка на вашия сървър.

ИЗБОР НА СЪРВЪРЕН ХАРДУЕР

Сървърите могат да изпълняват голямо разнообразие от задачи, но сървърите се използват най-добре, когато изпълняват конкретна задача. А хардуерът и функциите, от които ще се нуждае сървърът ви, зависят от задачите, които сървърът ще изпълнява. В бизнес среда, следните са най-често използваните сървъри:

 • Файлов сървър;
 • Сървър за бази данни;
 • Уеб сървър;
 • Пощенски сървър;
 • Сървър за печат;
 • Домейн сървър;
 • Сървър за приложения.

Друг критерий е форм факторът на сървъра, от които има три типа – Tower Server, Rackmount Server и Blade Server. Обсъдихме различните аспекти на сървърите за малка в предишна статия, която ще ви помогне да изберете правилния сървърен хардуер за вашия бизнес.

Supermicro-Xeon-E3-1200-V5-Microblade блейд сървър за малка фирма

Някои приложения на сървърите ще изискват специфични функции, например:

 • Сървърите за бази данни трябва да поддържат RAID (излишен масив от независими дискове) и да имат твърди дискове, способни на бързи скорости на запис.
 • Уеб сървърите трябва да разполагат с висока RAM и хардуерен излишък.
 • Файловите сървъри в идеалния случай трябва да имат множество отсеци за дискове, които могат да се сменят бързо.

Всеки сървър има свой специфичен хардуер и функции, които определят неговите възможности. Трябва да обърнете специално внимание на размера на процесора, паметта на твърдия диск и RAM според целта на сървъра.

ИЗБОР НА ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА ПРИ СЪРВЪР ЗА МАЛКА ФИРМА

Сървърите се нуждаят от специализирани операционни системи, които са по-здрави и са проектирани да поддържат много потребители едновременно. Най-често срещаните операционни системи за сървъри са:

 • Windows Server Essentials;
 • Linux Ubuntu Server;
 • Red Hat Enterprise Linux;
 • CentOS.

Изборът на правилната операционна система за вашия сървър е важно решение, което пряко влияе върху цената и по-важното за използваемостта на вашия сървър. Ето важните фактори, които трябва да вземете предвид, преди да изберете сървърна операционна система:

УДОБСТВО ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

Лесното инсталиране, конфигуриране и използване е изключително важен фактор, който трябва да се има предвид при избора на сървърна операционна система. Това е особено важно за малкия и средния бизнес, който може да няма специализиран IT персонал.

Сървърните операционни системи на Windows обикновено са популярни сред съществуващите потребители на Windows, тъй като имат външен вид и усещане, които много приличат на операционната система Windows за компютри. От друга страна, операционните системи Linux имат много стръмна крива на обучение и ще изискват експерт от Linux за инсталиране, експлоатация и поддръжка.

ПОДДЪРЖА

Тъй като Linux е операционна система с отворен код, вероятно ще трябва да отделите много време за онлайн проучване, при проблем със сървъра ви. Microsoft обаче предоставя висококачествена многоканална поддръжка на клиенти.

Изискването за поддръжка често играе критична роля при избора на операционна система. За повечето малки фирми е трудно да имат специализиран IT отдел заради Linux сървъра и следователно Windows често се превръща в оизбор по подразбиране.

ПЕРСОНАЛИЗАЦИЯ

Ако имате технически опит и сте запознати с Linux, той е доста гъвкав и ви дават повече възможности за персонализиране от операционната система Windows.

РАЗХОДИ

Като софтуер с отворен код, Linux е по-евтин от сървърните операционни системи Windows. Трябва обаче да вземете предвид и общите разходи за IT подръжка, включително времето и техническия опит, необходими за работата и поддръжката на сървъра.

ИЗБОР НА МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ НА СЪРВЪРА В ОФИСА

разположение насървара за малка фирма в защитено сървърно помещение

В идеалния случай трябва да имате специално сървърно помешение, в което да се помещава вашият сървър. Въпреки че може да изберете малък кулов сървър, все пак си струва да имате отделно пространство за вашия сървър. В допълнение, към изолирането на шумния сървър, е препоръчително и от гледна точка на сигурността. Чрез контролиране на физическия достъп до сървъра можете да намалите много рискове за сигурността на данните. Това може дори да е необходимо за някои регулаторни изисквания.

Вашето сървърно помещение трябва да е без прозорци, но с капацитет за инсталиране на охлаждащо оборудване, както и резервно захранване. Високите температури могат да повредят сървърния ви хардуер, така че трябва да имате охладителна система, която да работи непрекъснато. Помещението трябва да е достатъчно голямо, за да ви позволи да стигнете отпред и отзад на сървъра. Въпреки че можете лесно да разположите сървъра на бюро или маса, обаче е много по-изгодно да инвестирате в подходяща рак. Сървърните шкафове поддържат сървърния ви хардуер сигурен и организиран, което позволява по-добра мащабируемост.

офис рак

Често пренебрегван аспект от настройването на сървър е управлението на кабели. Работата по обслужването и поддръжката, както и отстраняването на проблеми с хардуера, е много по-лесно, ако кабелите ви са добре организирани и надлежно етикетирани. Дори сравнително малък офис може в крайна сметка да има голям брой кабели, правейки от сървърното ви бъркотия от заплетени кабели. Ето защо е силно препоръчително да инвестирате в панел за свързване, който да ви помогне да организирате кабелите си.

КОНФИГУРАЦИЯ НА СЪРВЪР ЗА МАЛКА ФИРМА

КОНФИГУРАЦИЯ НА СЪРВЪР ЗА МАЛКА ФИРМА

Преди дори да можете да започнете да конфигурирате вашия сървър, трябва да инсталирате операционната система. Този процес не се различава много от инсталацията на вашите компютри или DVD, USB или виртуален носител. В някои случаи сървърът може да бъде доставен с предварително инсталирана операционна система. В такъв случай можете веднага да започнете конфигурацията.

След инсталирането на операционната система, ето някои типични конфигурации за офис сървъри:

 • Задайте сигурна администраторска парола на сървъра.
 • Конфигуриране на работа в мрежа; мрежовите настройки по подразбиране обикновено са достатъчни.
 • Добавете локални администраторски акаунти към всеки компютър и ги свържете със сървъра.
 • Задайте сървъра си като контролер на домейн, така че всички компютри във вашата мрежа да могат да се присъединят към новата централизирана среда и сървърът да удостоверява потребителските идентификационни данни.
 • Настройте опции за отдалечен достъп и споделяне.
 • Задайте резервно копие на сървъра. Следвайте стратегията за архивиране на данни на вашата организация.
 • Конфигурирайте защитната стена, за да защитите сървъра от прониквания.

Горните стъпки ще варират в зависимост от функцията на сървъра. Стъпките и сложността ще варират споре това дали той функционира като уеб сървър, сървър на база данни или сървър за печат и т.н.

ВНЕДРЯВАНЕ НА ЗАЩИТА НА СЪРВЪР ЗА МАЛКА ФИРМА

ВНЕДРЯВАНЕ НА ЗАЩИТА НА СЪРВЪР ЗА МАЛКА ФИРМА

Вашият сървър е може би най-важният хардуер във вашия офис. Той е в основата на всяка бизнес дейност – от предоставяне на услуги на клиенти, до размяна на данни, до управление на бази данни, наред с много други. Тъй като те са толкова жизненоважни за ежедневното функциониране на организацията, сървърите са привлекателна цел за хакерите. Следователно, сигурността на сървъра трябва да се приема много сериозно.

Сървърите могат да бъдат атакувани от множество вектори. Уеб и пощенските сървъри се свързват директно с Интернет и следователно могат да бъдат цел на зловреден софтуер. Дори когато вашият сървър не се свързва директно с интернет, да речем в случай на сървъри за бази данни, те все още могат да бъдат уязвими чрез странично проникване от вашата вътрешна мрежа. Някои от най-често срещаните методи за атака са:

 • Фишинг имейли;
 • Незащитени отворени портове;
 • Drive-by атаки;
 • Троянци;
 • DDoS.

Ето няколко начина, по които можете да подобрите сигурността на сървърите си:

 1. Установете физически и виртуален контрол на достъпа, за да ограничите достъпа до сървъра;
 2. Инсталирайте и поддържайте актуален антивирусен и анти-зловреден софтуер;
 3. Настройте и поддържайте защитна стена;
 4. Активирайте системите за откриване и предотвратяване на проникване;
 5. Шифровайте данните си;
 6. Редовно архивирайте критични данни;
 7. Използвайте софтуер за наблюдение на здравето на сървъра и аномалиите на трафика;
 8. Редовно анализирайте дневниците;
 9. Редовно провеждайте одити на мрежовата сигурност.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

За всяка организация идва момент да инвестира в сървър, било то за растеж, бизнес изискване, сигурност на данните или съответствие. Въпреки че настройването на сървър не е много сложно, изборът на сървър, който отговаря на вашите бизнес нужди, може да бъде много плашещо поради безкрайния набор от възможности за избор. За щастие създадохме удобно съдържание, свързано със сървъра за бизнеси, включително:

Горните ръководства ще ви помогнат да стесните възможностите и да изберете най-добрия сървър, който отговаря на вашите бизнес изисквания.

Ако търсите помощ за надграждане на вашата IT инфраструктура – Мрежа и WiFi, Сървъри, Конферентни зали и т.н., или просто с управлението на ежедневните си IT операции, не се колебайте да се свържете с нас, като кликнете върху бутона По-долу.

Posted in Без категория and tagged , , .