енергийна ефективност в дома къща апартамент

Как мога да направя дома си енергийно ефективен?

Има много начини да направите дома си по-енергийно ефективен. От подмяна на стари уреди до използване на технология за домашна автоматизация, опциите за намаляване на сметките ви за комунални услуги са почти безкрайни.

Поддържайте температурата в дома

За домове с централно отопление и климатизация до 42% от енергийните разходи отиват за поддържане на комфортна температура.

  • Намаляването на разходите за климатизация и отопление може да бъде толкова просто, с добавянето на завеси или щори.
  • Използването на таванен вентилатор изисква по-малко енергия от климатика и може да ви позволи да регулирате температура, без да ви е по-горещо.
  • Смяната на вашия филтърна климатичната система, поне веднъж на всеки три месеца, ще намали натоварването на системата – и количеството енергия, което тя използва.
  • Подходящата дограма може да намали сметките ви за енергия с 12%. Ако не можете да си позволите нови прозорци, запълнети пролуките около прозорците и вратите.
енергийна ефективност с домашна автоматизация CAME

Поставете изолация на дома си

Поставянето на изолация към къщата/апартамента ви може да намали разходите за отопление и климатизация с до 20 процента.

  • Поставянето на изолация на вашето таванско помещение или пространството за обхождане или около тръбите за отопление и охлаждане е относително просто. Ако го направите сами, купете подходящите материали. Например изолацията от фибростъкло е основен дразнител на кожата и белите дробове.
  • Други видове изолация, включително изолационна пяна, е най-добре да се оставят на професионалисти. Преди да платите за това, определете къде домът ви се нуждае от изолация и какъв вид е най-подходящ за тези приложения.
  • Не забравяйте да изолирате бойлера си: Направи си сам е лесно и евтино и може да се изплати за по-малко от година.

Пестете водата

Умното използване на водните ресурси, които използват значително количество енергия за доставяне, причистване и затопляне, може да помогне за намаляване на сметката ви за електроенергия.

  • Инсталирането на подходящ душ може да спести от парите за вода и електричество всяка година и е прост проект „направи си сам“.
  • Смесителите и тоалетните с нисък дебит могат да спестят кубици вода всяка година.
  • Може да изглежда като прост проблем, но не позволявайте на вашия кран да капе. Ако можете сами да коригирате прости течове, това ще ви се отплати.

Монтирайте по-добро осветление

По-ефективното осветление е един от най-лесните начини да спестите пари от сметките си за комунални услуги.

  • LED осветителните тела използват по-малко електричество от традиционните крушки с нажежаема жичка и могат да се изплатят в рамките на девет месеца.
  • Светодиодните (LED) крушки са по-скъпи от традиционните крушки, но са 75-80 процента по-ефективни от осветлението с нажежаема жичка и могат да издържат 10 до 25 пъти по-дълго.

Нови домакински електроуреди

Автомобилите са много по-ефективни от преди 20 години и при уредите не е по-различно.

  • Смяната на всички ваши електроуреди наведнъж би бил непосилен разход, но може да се изненадате колко пари ви струват старите електроуреди.
  • Нов хладилник може да ви спести много пари за енергийни разходи през целия си живот.
  • Пералнята пести от сметките ви за ток и вода.
  • Нови уреди, от кафеварки до компютри, значително могат да намалят сметките ви за електроенергия.

Поемете контрол над дома си с домашна автоматизация

От гледна точка на енергийната ефективност инсталирането на система за домашна автоматизация може да бъде най-ефективният начин да направите дома си по-енергийно ефективен.

  • Интелигентните термостати ви позволяват да регулирате температурата в дома си в зависимост от времето на деня или чрез ръчно управление чрез приложение на вашия смартфон. Някои интелигентни термостати се учат и адаптират автоматично към вашите предпочитания.
  • Контролът на уреди / осветлението ви позволява да настроите всяка светлина, включена в интелигентен контакт, да се изключва в предварително планирано време или, в зависимост от избрания от вас модел, от вашия смартфон.
  • Можете също така да закупите интелигентни уреди като енергоспестяващи хладилници или перални машини за проследяване на енергията, които ви позволяват да пестите енергия с едно натискане на бутон.

От къде да започнете?

Лесно е да похарчите много пари, опитвайки се да спестите пари, затова замествайте неефективните крушки и уреди, когато се повредят, вместо всички наведнъж. Направете домашен одит за енергийна ефективност или наемете професионалист, който да извърши такъв, като това може да помогне за идентифицирането на най-големите източници на енергийни загуби във вашия дом, за да можете да отговорите по най-адекватния начин.

Posted in Без категория and tagged , , , , , .