смарт къща, смарт дом, умен дом, умна къща, домашна автоматизация

СМАРТ ТЕХНОЛОГИЯ В ДОМА ЗА УСТОЙЧИВ ЖИВОТ

Воденето на устойчив начин на живот изисква голяма доза отдаденост и осъзнатост. Когато имате този начин на мислене, удивително е как простите промени в начина на живот, които правите, могат да имат по-голямо въздействие. Проучването на начина, по който живеете в момента, и намирането на решения за намаляване на потреблението на енергия и производството на отпадъци е начин да започване. След като определите ключови области, които можете да подобрите, е време да направите промяната.

С използването на наличните ресурси и технологии, по-специално технологията за смарт дом, може да намерите изненадващи начини тези продукти да помогнат за опростяването на този процес. Нека да разгледаме няколко начина, по които можете да използвате технологията за умен дом, за да живеете по-устойчив начин на живот.

Разбиране на технологията за смарт дом

Важно е първо да разберете какво представлява технологията за смарт дом, преди да закупите каквото и да е устройство или система. Технологията за интелигентен дом включва набор от продукти, които могат да се използват, за да помогнат на собствениците на жилища да опростят ежедневието си и често да използват усъвършенствани технологии за автоматизиране и възпроизвеждане на основни човешки задачи. С проста настройка и връзка с интернет на системата, те могат да работят бързо и ефикасно.

От появата на смарт домашните устройства, тяхната популярност и употреба, се увеличи значително. Смята се, че 69% от домовете вече притежават поне едно смарт устройство. Тъй като новите технологии продължават да се появяват, ние ще ви запознаем с нови начини за включване на тези системи във вашето ежедневие.

Как да си позволим технология за смарт дом

Докато системите за смарт дом се различават значително по възможности и цени, налични са много достъпни устройства и възможности за финансиране. Независимо дали решавате да започнете с едно просто устройство или ще направите цялостен основен ремонт, ще можете да изберете тези, които са подходящи за вас, дома ви и бюджета ви.

За по-малки проекти или за закупуване на първото ви устройство, помислете за заделяне на пари всяка седмица в спестовната сметка, от която да вземете пари, когато сте готови да купите. За по-големи разходи вижте дали отговаряте на условията за отстъпки или заеми. Можете също така да изберете по-креативни възможности за финансиране. Например можете да вземете назаем срещу собствения капитал на дома си или да видите дали има месечни разходи, които можете да премахнете.

Друг фактор, който трябва да имате предвид, е потенциалните спестявания, които ще натрупате от сметките си за енергия през годината, като включите технологията за смарт дом във вашия имот. С течение на времето тези спестявания могат да бъдат достатъчно големи, за да покрият част или всички първоначални инвестиции.

Изборът на правилните смарт устройства

Сега, след като разбрахте какво е технология за смарт дом и какви са разходите, може би се чудите кои устройства ще си струват инвестицията за по-устойчив начин на живот. За щастие има различни опции, много от които са достъпни в местни магазини или чрез интернет.

Смарт термостат

домашн автоматизация CAME, смарт термостат за смарт дом

Нека започнем със смарт термостата. Тези устройства, макар и относително опростени по природа, могат да донесат една от най-големите ползи за вашия портфейл и околната среда.

Смарт термостатите помагат да се контролира отоплението и охлаждането, от които се нуждае вашият дом. Те работят подобно на обикновения термостат, но предлагат по-голям контрол и отдалечен достъп. С интеграцията с мобилно приложение можете да изключите отоплението или климатика, когато не сте вкъщи, а някои дори ви позволяват да видите колко енергия сте използвали. Това също е чудесно, ако имате членове на семейството, които забравят да го коригират при напускане на дома или ако искате да увеличите температурата, докато сте на път за вкъщи.

Смарт осветление

контрол на осветлението в пасивна къща, смарт осветление
умна къща и апартамент

Ако търсите начин да постигнете евтин ефект днес, простата промяна от обикновени крушки с нажежаема жичка към смарт и ефективни LED крушки може да ви помогне да намалите консумацията на енергия. LED крушките са по-добри за планетата, тъй като използват по-малко енергия и издържат по-дълго от традиционните крушки, като по този начин намаляват производството на отпадъци във времето. С интелигентните светлини, като тези от CAME, можете да направите още една крачка напред. Използването на мобилно устройство за управление на осветлението в дома ви гарантира, че никога повече няма да забравите да изключите осветлението, когато напускате стаята. И с едно докосване можете дори да изключите всяка светлина в къщата едновременно.

Смарт контакти

Често използвани заедно със смарт осветлението, смарт контактите могат да направят чудесно допълнение към интелигентната настройка на вашия дом. Смарт контактите могат да бъдат настроени по график или да използват гласова команда, за да включат или изключат всичко, което може да бъде включено в тях. С тези контакти, настроени с таймер, можете да гледате телевизия, докато заспите, да пуснете кафемашина сутрин или да изключите пресата за коса, без да се притеснявате за загуба на електричество или пожар. Устройства като тези не само помагат за опростяването на живота ви, но и ви поддържат в съответствие с целите ви за устойчив начин на живот.

Смарт електроуреди

Когато купувате нов електроуред за дома си, независимо дали е нов хладилник или нова съдомиялна машина, помислете дали да не изберете екологична опция. Сега много уреди са интегрирани с интелигентни възможности, които могат да помогнат на вашите уреди да работят по-ефективно. Те също така имат много полезни функции като поддържане на запас, предупреждаване при отворена врата и връзка с мобилни устройства. Когато купувате смарт електроуред, не забравяйте да потърсите опции, които са сертифицирани с официален етикет за енергийна ефективност.

Смарт водни системи

Водата е един от най-важните съществуващи природни ресурси, но домакинствата губят близо 1 трилион галона вода всяка година. Чрез включването на смарт система за вода във вашия дом ще можете да увеличите ефективността на водата. Тези устройства имат много възможности като мониторинг и намаляване на употребата на вода, но могат да откриват и извънредни ситуации.

Течащите тръби могат да доведат до много по-големи проблеми като спукване на тръби или повишена влагата в дома, което може да доведе до появата на мухъл. Запазването на водата е важно и при подобна система задачата за ефективно използване на водата става по-опростена.

Тъй като продължаваме да се развиваме като общество и разработчиците създават по-модерни технологии, със сигурност ще бъдем въведени в още по-интелигентни домашни системи. Използването на тези системи във ваша полза е не само полезно за вас като собственик на жилище, но също така може да помогне за спасяването на нашата околна среда. Заедно можем да променим едно домакинството от наведнъж.

Интересувате ли се от това как смарт домашни технологии могат да ви помогнат да живеете по-устойчив живот? Изпратете ни съобщение по-долу и ще се свържем с Вас.

Posted in Без категория and tagged , , , , , , .