AI изкуственият интелект и автоматизация на производството

Как изкуственият интелект трансформира производството

Трябва само да погледнем към водещи модели от Индустрия 4.0, за да видим как изкуственият интелект (AI) влияе върху бъдещето на производството. Той е включен в пътната карта и е може би жизненоважна част от крайното състояние.

Индустрия 4.0 и изкуственият интелект (AI) при автоматизация на производството

Изкуствения интелект и автоматизация на производството

Изкуственият интелект може да погълне комбинация от данни от сензори, машини и хора и след това да ги приложи към алгоритми, предназначени да оптимизират операциите или да се постигне яснота в производството.

В действителност има много време преди водещите организации да постигнат това върхово състояние на производството, да не говорим за индустрията като цяло. Само около 9% от производствените предприятия се възползват от изкуствения интелект днес. Междувременно, каква роля играе изкуственият интелект в индустриалната и процесната трансформация? Има ли случаи на приложения в бизнеса, които дават разумна стойност днес? Всички случаи на използване на изкуствен интелект изискват ли богат опит?

Направления базирани на изкуствения интелект

Има две направления, които организацията трябва да вземе предвид, за да отговори на тези въпроси. Първото е да се оцени готовността на способността на производствената организация да проектира и внедри решения, базирани на AI. Второто е способността да се използват решения и опит, базирани на AI, като част от търговските приложения.

На повечето организации им липсва набор от умения, учени, данни и готовност на инфраструктура, за да преследват уникални диференциращи процеси или решения. Днес повечето производствени организации включват машини, хора и процеси, като всички те не са особено подходящи за AI или машинно обучение (ML). По-вероятно е човек да намери хартиена документация, отколкото техническа основа за внедряване и ускоряване на изкуствения интелект.

В това отношение производствената търговия трябва да измине дълъг път, но не позволявайте това да разубеди вашата организация да експериментира и да инвестира в изкуствен интелект. Подобно на други дългосрочни инициативи, отнема време за повишаване на уменията на служителите, промяна на културата и реализиране на някои от основните инвестиции, необходими за справяне с изкуствения интелект.

Въпреки че вашата организация може да не бъде да не се превърне в следващия Skynet, повечето производители с изненада откриват колко бързо търговските решения възприемат изкуствен интелект за подобряване или трансформиране на традиционните производствени процеси. Колкото повече нашата производствена практика се задълбочава в тази тема, толкова по-впечатлени сме от смислената употреба за постигане на постепенни или дори променящи играта резултати от бизнеса.

Нека разгледаме някои от лесно достъпните решения за изкуствен интелект и машинно обучение, използвани от производителите днес:

Автоматизацията в производството могат да увеличат човешкия елемент в определени задачи, премахвайки напълно рисковете и ограниченията за здравето и безопасността

Безопасност на работното място

Един от най-често използваните случаи е използването на изкуствен интелект при скрининг и безопасност на работното място, предимно поради пандемията. Възможно е да се използва AI за идентифициране на служители, провеждане на термални прегледи или за наблюдение на взаимодействията между служителите, за проследяване на контакти и саниране на съоръженията. Същите технологии също така доведоха до дългосрочни решения, свързани със събития за безопасност на работното място, преди те да се случат, или ускорявайки анализа на първопричините след инцидента. Тези решения водят до по-здрави служители, по-безопасно работно място и непрекъснатост на операциите.

Поддръжка на машините в производството

Всички производители се стремят да поддържат функционирането на своите съоръжения и критичното производствено оборудване. AI / ML допринасят значително за модернизирането на управлението на поддръжката, като го премества от обичайното състояние за поддръжка към предсказваща или предписваща поддръжка. Представете си свят, в който има 75% намаление на прозорците за поддръжка, 28% намаление на годишните разходи за поддръжка и 30% намаление на разходите за части.

Чрез комбиниране на сензори и машинни данни с изкуствен интелект, мениджърите по поддръжката могат бързо да идентифицират както повредата, така и да предоставят прогнози за това кога може да възникне тя. Някои производители са предприели допълнително управление на поддръжката чрез предписателна поддръжка. Този подход комбинира предсказуеми данни за повреди с други бизнес данни (натоварвания, графици на смяна, разходи и рискови фактори), за да оптимизира целия жизнен цикъл на управлението на поддръжката.

Изкуственият интелект се използва, за да се определи кога да се извършва поддръжката, колко дълго оборудването може да работи без повреда, като се дава приоритет на поддръжката на оборудването и дори се препоръчват резервни части. Изкуственият интелект позволява да се увеличи времето за работа, да се намалят разходите за поддръжка и да се променят разходите за резервни части във вашия баланс.

Управление на сгради и физическа сигурност

Много производствени организации се борят да балансират разходите и нуждата от екипи за жива охрана за защита на фирмените активи и служители. Повечето се отказват от традиционната физическа сигурност, като излагат на риск безопасността на своите съоръжения и служители. С напредъка на камерите за видеонаблюдение, системите за управление на сгради и изкуствения интелект, фирмите вече могат да си позволят да внедрят решения за сигурност, които идентифицират често срещани сценарии при сигурността, като пристигане на посетител или превозно средство, кражба или нарушител.

Машинно наблюдение

Друга област, която трябва да се следи широко, е изкуственият интелект, съчетан с машинно наблюдебие. Въпреки че някои случаи на употреба не са нови, индустрията е забелязала бързо приемане в стотици доказани случаи на употреба, вариращи от производство, складиране и логистика, проверка на качеството и дори управление на автопарка. В допълнение към функционалността, тези решения също са станали достъпни, което води до бързото им усвояване.

В складовете и логистиката сега виждаме производители, които използват машинно наблюдение и AI за намаляване на транзакциите и увеличаване на капацитета. Например, това променя начина на подготовка на палети, гарантира правилното опаковане на поръчките на клиентите и намалява операциите на служителите, като елиминира сканирането. Такива решения могат да намалят до 90% от времето за сканиране на палети, като същевременно подобряват производителността на логистиката, увеличават точността на поръчките на клиентите и намаляват процента на рекламации.

Друга област е управлението на автопарка, където компаниите бързо са възприели концепцията за камери, които наблюдават всичко извън превозното средство от знаци, други превозни средства, пешеходци и модели на шофиране. Повечето от тези решения включват, по избор, мониторинг в кабината и други функции за безопасност в полза на шофьорите, не само на работодателите. Тези решения са с достъпни предимства, включително оптимизация на маршрута и горивото, отстъпки от застрахователни премии и намаляване на инциденти при неизправности.

С тежка комерсиализация и достъпност, тези решения вече са достъпни за всяка производствена организация и често се изплащат за седмици или месеци.

Киберсигурност

С постоянно нарастващ брой устройства и ограничени ресурси за киберсигурност, ние използваме изкуствения интелект, за да ни помогне да се справим с най-значителните предизвикателства пред киберсигурността. Операционните технологични среди произвеждат огромни количества регистрационни файлове и данни за сигурност, заедно със съответните им мрежи, защитни устройства и приложения.

Изкуственият интелект може да помогне за пресяването на шума и да помогне чрез автономно откриване на прониквания, злонамерен софтуер, измами, поведение на служителите извън нормалните базови линии и в крайна сметка повишаване на интелигентността срещу заплахата.

Концепция на изкуствения интелект за онлайн защита на данните, кибератаки, кибер престъпления, киберсигурност

Може да се каже, че изкуственият интелект се възприема бързо в рамките на търговски решения по цялата верига на стойността на производствената индустрия. Тези решения за изкуствен интелект отключват незабавни възможности за внедряване и постигане на целите от най-високата и най-ниската линия и насочват компаниите към по-напреднали случаи на употреба.

Всъщност сред лидерите в производството 34% инвестират в изкуствен интелект и 19% в инициативи, базирани на машинно обучение, за да увеличат работната си сила, да решат критични предизвикателства и да започнат трансформация на организации в дългосрочна перспектива. Дори 16% от финансовите директори смятат, че изкуственият интелект играе решаваща роля за бизнес резултатите, поставяйки го на трето място след облачните изчисления и IoT.

Комбинирането на AI / ML с други технологии като сензори, машини и човешки дейности ще подобри драстично операциите и вероятно ще доведе до нови форми на иновации и производителност в индустрията. Въпреки че вашата организация може да не притежава необходимите набори от умения, не позволявайте това да ви попречи да инвестирате в търговски решения, които могат да стартират вашето начало с AI / ML.

В БОРЕЛ-М сме запалени по индустриалната трансформация и работим за създаването на портфолио от решения, които да отговорят на предизвикателствата на вашата организация. Имаме набор от решения за изкуствен интелект и машинно обучение за решаване на производствените предизвикателства днес.

Гледайте видео на ABB за Фабриката на бъдещето … днес!

Заводът на бъдещето
Posted in Без категория and tagged , , , .