4 начина да защитите дома си от мълния, мълниезащита

4 начина да защитите дома си от мълния

Мълнията представляват риск от имуществени щети както за собствениците на къщи, така и за наемателите, като причиняват пожари и токови удари, които увреждат електрониката и електроуредите.

Независимо дали сте собственик на жилище или наемател, има стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите повреждането на вашия имот.

Ето четири начина да защитите дома си от мълния:

Използвайте мълниезащитна система на къщата

Мълниезащита

Един от най-добрите начини за собствениците на къщи, да защитят домовете си от мълния, е да инсталират мълниезащитна система. Правилно инсталираната мълниезащита е приблизително 99 процента ефективна за предотвратяване на щети от мълния. Системите за мълниезащита могат да включват:

Мълниезащитната система е комбинация от високо проводими медни и/или алуминиеви материали, използвани за осигуряване на път с ниско съпротивление за безопасно заземяване на опасното електричество на мълнията.

Изключете електрониката и електроуредите при буря

Освен че причинява структурни пожари, мълниите могат да повредят електрониката и електроуредите в дома ви. Мълнията може да причини повреда от пренапрежение, ако попадне в електрическата инсталация на вашия дом по първичен или вторичен път. Електрическото пренапрежение може да повреди дори не електрически уреди. Една лесна стъпка, която собствениците и наемателите могат да предприемат, за да избегнат електрически повреди, е да изключат всички електрически устройства или уреди при очакване на буря.

Инсталирайте ограничители на пренапрежение

Винаги ще има моменти, когато нямате възможност да изключите електрониката и уредите си, например по време на ваканция. Един от начините да сте сигурни, че вашата електроника е винаги защитена от мълния е да инсталирате предпазители за пренапрежение.

Направете застрахователното покритие

Дори ако предприемете всички предпазни мерки, ще искате да сте сигурни, че вашите застрахователни планове като собственици на жилища имат застрахователно покритие за щети, причинени от мълния. Не всички застрахователни планове са еднакви, затова се уверете, че вашият ще покрие щетите, нанесени на вашия дом и електроника.

Особено важно е да се уверите, че имате покритие в случай на мълниеносни повреди, ако живеете в район, който има чести гръмотевични бури.

За въпроси свързани с мълниезащитата и за изграждане на система за мълниезащита, можете да се свържите с нас тук.

Posted in Без категория and tagged , , , , , .