умна къща

Какво е умен (smart) дом? Как ще изглежда и мисли бъдещата ви семейна къща.

От гласови асистенти до дистанционно контролирани термостати и звънци, вашият дом е готов да бъде много по-интелигентен през следващите години.

Ако някога ви се е налагало да се втурвате обратно в къщата си, за да проверите дали сте изключили водата или отоплението, ще оцените умния дом.

Устройствата с дистанционно управление означават, че оборудването в дома ви може да бъде наблюдавано отвсякъде, камери, свързани с телефона ви, ви позволяват да наблюдавате домашните любимци и възрастни хора, когато пожелаете, а гласовите асистенти ви помагат за управлението на къщата.

Какво е умен дом?

Терминът „интелигентен дом“ се използва за описание на къща или апартамент, които съдържат комуникационна мрежа, която свързва различни уреди и позволява дистанционното им управление, наблюдение и достъп до тях.

Умните (smart) устройства се свързват с интернет и много от тях имат приложения за смартфони, които ви позволяват да осъществявате достъп до тях и да ги контролирате дистанционно през wi-fi.

Свързването на цял дом също става по-лесно. Широколентовият достъп е по-бърз, по-надежден и по-достъпен от всякога. Подобреният обхват на сигнала на Wi-Fi рутери означава, че един рутер може да предложи безжично покритие в повече стаи в нашите домове, което позволява да се свържат повече устройства.

Нещо повече, мрежовото оборудване на ниски цени направи по-евтино разширяването на домашните мрежи в помещения, които бяха трудни за покриване, като се използва само един Wi-Fi рутер. Дори трудно достъпни имоти, като по-стари жилища с дебели стени, сега могат да се възползват от домашна мрежа, която покрива целия имот.

Какво може да прави умната къща?

Използвайки технологиите в къщата, можете да контролирате и да виждате какво се случва в дома ви, дори когато не сте там, използвайки смартфон, таблет или компютър. Например, ако току-що сте взели кученце и искате да се уверите, че се държи добре, можете да инсталирате домашна камера, която ви позволява да виждате домашния любимец, когато пожелаете

Има и потенциал да намалите чувствтелно вашите сметки за комунални услуги, тъй като сега няма нужда да „горите“ пари, като забравите да намалите отоплението, когато тръгвате за работа. Следейки отоплението, водата и електричеството, има много по-малък шанс да получите висока сметка.

Умните домове могат да защитят и най-уязвимите в обществото. Някои устройства могат да задействат сигнал, ако възрастен човек не вземе лекарствата си, падне или се държи не обичайни извън рутините си действия.

Как да създадем умен дом?

Можете да направите дома си умен, като инсталирате мрежа, която ви позволява да свързвате вашите уреди и устройства, или можете да купувате отделни продукти, които се свързват към вашия телефон.

Популярно смарт устройство за дома е гласов асистент, личен помощник, който живее във вашия телефон, таблет, високоговорител, или друго свързано с интернет устройство. Amazon Echo и Google Home са двата най-известни продукта в този сектор.

Друг популярен битов уред е интелигентен термостат, който ви позволява да настроите отоплението да се включва преди да влезете от студения зимен ден вкъщи.

Какво представляват смарт уреди за дома?

За да гледате смарт охранителни камери, те се свързват към домашната домашна wi-fi мрежа и ви позволяват да предавате видео от нея почти навсякъде по света. Функцията за разпознаване на движение ви позволява да видите дали в къщата ви се случват големи промени.

За да видите, чуете и говорите с всеки на вратата ви от вашия смартфон, таблет или компютър, опитайте Ring Video Doorbell. Инсталирането на звънеца на вратата и приложението ви позволява да получавате незабавни сигнали, когато посетител дойде на вашата врата, а това означава, че никога повече няма да пропуснете доставка на пратка.

Google Home и Amazon Echo са лични асистенти, активирвани с глас, които ви позволяват да търсите в мрежата, да слушате новини, да получавате актуализации за трафика и други, докато се занимавате с ежедневните си домакински дейности.

ИЗГРАЖДАНЕ НА УМНИ (SMART) КЪЩИ И АПАРТАМЕНТИ!

Posted in Без категория and tagged .