ремонт ел. инсталация

Съвети за поддръжката на електрическата инсталация в дома и офиса

Електрическата инсталация играе жизненоважна роля в ежедневния ни живот и цялата тази система трябва да се поддържа в добро състояние за безопасността на обитателите, както и за дома и офиса. Неизправните електрически проводници могат да бъдат опасни и трябва да се погриже за тях професионален електротехник. Те трябва да бъдат заменени възможно най-бързо, ако показват някакви признаци на неизправност, за да се предотвратят опасностите. Добре поддържаната електрическа система издържа по-дълго и също така дава спокойствие, знаейки, че домът или офисът ви е в безопасност.

Няколко съвета, които ще ви помогнат да поддържате вашата електрическа инсталация изправна:

Рутинна проверка на ел. инсталацията

Редовната проверка на вашата ел. инсталация е от съществено значение, подобно на личното здраве. Рутинната проверка на вашите електрически контакти и проводници може да бъде полезна, а и можете да направите това сами, без помощ от електротехник. Една добра проверка на вашата електрическа инсталация, два пъти годишно, може да ви помогне да откриете потенциален проблем, преди да е станало твърде късно. По-рано открит проблем е по-лесно да го разрешите и да избегнете рискове поради електрически повреди.

Предотвратяване попадаето на вода в електрическата инсталация

Електрическата инсталация е обезопасена срещу това, но все пак има случаи на токови удари у дома. Причината може да бъде почистване на уреди чрез избърсване или измиване с вода. Човек трябва да изключи уредите, преди да го направи. Друг начин за избягване на тези злополуки е, като държите уреди като сешоари, електрически самобръсначки и др. далеч от източниците на вода като мивките в банята. Поставките им трябва да се монтират далеч от душове и други зони, които имат висока влажност. Изисква се постоянна проверка на окабеляването на тези зони. Освен това избягвайте многозадачността с неща като изправяне на коса и миене на ръцете едновременно. Ако станете свидетел на някакъв лек токов удар, когато докоснете уред или тръба, време е да се обадите за професионална помощ на електротехник.

Използвайте маркови и сертифицирани продукти

С предлаганите на пазара опции днес е обичайна тенденция да се примамва към нискобюджетни продукти. Но като се има предвид същото поведение към електрическите уреди, това може да бъде рисковано и животозастрашаващо и не може да е обект на икономически действия. Изборът на препоръчаните и сертифицирани части / оборудване е идеалния вариант. Това е така, защото сертифицираните части и уреди са щателно тествани за всичките им параметри и показатели за ефективност, за да се гарантира, че те не представляват риск за безопасността, когато се използват. Следователно, уверете се, че използваните заместващи продукти са сертифицирани, което ще ви помогне да запазите безопасността си и също така ще увеличи живота на електрическата система.

Избягвайте претоварването на електрическата инсталация

Претоварването на ел. инсталацията е един от най-често срещаните проблеми, установени при домашните електрически системи. Важно е да се действа разумно, когато става въпрос за това как да използвате уредите. Знаенето колко мощност използват вашите уреди и колко мощност осигурява вашият контакт е от съществено значение и може да ви помогне да избегнете злополуки. Кухненските уреди трябва да имат свои захранващи вериги, тъй като те консумират много енергия. Включването на няколко устройства в една верига може да я претовари и да доведе до прекъсване на електическото захранване.

Подмяна на повреденото ел. окабеляване

Провеждането на редовни проверки на електрическите контакти е от съществено значение. Ако забележите, че контактът е топъл, това е знак за опасност и обикновено означава, че има нещо нередно в окабеляването, което е довело до повишаване на температурата. Ако видите повредени проводници, те трябва незабавно да бъдат заменени с помощта на добре обучен електротехник. Избягвайте да ремонтирате или покривате проводниците с изолираща лента, за да намалите разходите за покупка или ремонт.

Винаги е добре да сте нащрек, когато става въпрос за безопасността на вашите домове и офиси. Закупуването на подходящите електрически и сертифицирани ел. кабели може да направи работата на вашата електрическа система безпроблемна.

Posted in Без категория and tagged , .