ремонт домофон

Повреден домофон на блока: да купим нов или да ремонтитаме домофона?

МОНТИРАНЕ НА НОВА ДОМОФОННА СИСТЕМА НА БЛОКА

Можете да използвате всички много от съществуващите компоненти за новия домофон (ако старата домофонна система използва стандартни компоненти). Основните компоненти на домофона на блока са панел на входа на блока, електрическа ключалка на входната врата, усилвател и апартаментни домофонни станции. Разбира се трябва да има пуснете проводници към всеки апартамент. За гласовата част на апартаментните домофонни станции е добре да има 22 кабелни усукани двойки. Усукването в проводниците спомага да се отмени шума, който може да се получи по проводниците. Добре е дасе избегне прокарването на кабели към домофонните станциите в паралел с електрическото окабеляване. Освен това ги дръжте далече от осветлението или друго електрическо оборудване.

РЕМОНТ НА ДОМОФОНА НА ЖИЛИЩНА КООПЕРАЦИЯ

По-старите домофонни инсталации са в 3-проводни, 4-проводни и 5-проводни конфигурации. Най-често срещаният е 4-проводната. Има няколко домофонни системи, които използват 6-проводни, но те са много по-рядко срещани. Ще трябва да знаете колко проводна е вашата домофонна система, преди да продължите напред.

Можете да разберете каква домофонна система имате, като предния панел на станцията на домофона на входа на блока ви и преброите броя на винтовите клеми или връзки, които имат кабели, закрепени на гърба на домофона. Кабелът, който върви към станцията, може да има повече проводници в него, но ако те не се използват, те не се броят.
Ето няколко стъпки, които трябва да предприемете, за да решите какво трябва да направите, за да работи домофона ви отново:

Проблемът с домофона изолиран ли е до един или два апартамента?

Тогава вероятно просто трябва да замените домофонните станциите на апартаментите. Първо обаче премахнете предния панел и проверете проводниците. Свързани ли са с терминала на домофонната станция? Изключете ги от домофонния панел и от страната на апартамента и направете проверка за непрекъснатост между двойките проводници, като свържете проводниците заедно от едната страна и след това направите проверка за непрекъснатост на същите два проводника от другата страна. Ако не получите положителен сигнал, значи някъде проводниците са прекъснати и те ще трябва да бъдат подменени.
Ако проводниците са изправни, тогава може да е дефектна домофонна станция, така че я сменете с работеща станция и вижте дали проблемът остава.

Ако това не е проблема може да е домофонния панел на входа.

Установяване на проблем с домофонния панел на входа

Проверете внимателно всички връзки на панела на домофона. Ако всичко изглежда наред, може да се наложи да замените цялата домофонна станция на вратата или усилвателя за панела на входната врата, но първо проверете бутона на тази станция, за да сте сигурни, че това не е проблемът. Може да се наложи да изключите проводниците към бутона и да видите дали бутонът има непрекъснатост при натискане. Ако бутонът е изправен, тогава платката на усилвателя, управляващ станцията на апартамента, е проблемна и ще трябва да я замените.

Ако не работи цялата домофонна система на кооперацията?

Тогава проблемът може просто да е в захранването на домофонната система. Уверете се, че сте тествали контакта (връзката), към който е включено захранването. След това, като използвате измервател на напрежение, проверете изходната мощност на захранването, за да видите, че то подава напрежение толкова, колкото е указано на него.
Ако захранването е изправно, тогава проблемът е с усилвателя, който управлява цялата домофонна система. Той не може да се ремонтира, но дори ако първоначалният производител е прекратил дейността си, все пак може да използвате заместващ усилватели. Ако можете да намерите името на производителя някъде, можем да се опитаме да разберете съвместимостта му с други. Просто ни изпратете имейл с информацията, която имате.

Ако подменяте по-стара домофонна система

При по-старите домофони може да има разлики в размера на панелите за входната вратз, така че може да е необходима адаптерна кутия, за да не се налага извършването на скъпи ремонтни дейности. Можете също така да имате персонализирани домофонни панели, които да отговарят на това, което в момента имате. Ако имате нужда от персонализиран панел, просто се свържете с нас.

БЕЗЖИЧЕН ДОМОФОН ЗА ЖИЛИЩНИ СГРАДИ

Ако не можете да прекарате проводници, тогава има налични безжични домофонни системи. Има и някои предимства на безжичните системи. С безжичните домофони живущите дори не трябва да са вкъщи, за да отговарят на обаждания от посетители. Системите, които използват услуга за смартфони, не само не изискват да окабелявате за домофонната система, но могат да се свържат с всеки телефонен номер, стационарен или мобилен.

Posted in Без категория and tagged , .