ел. табло

Видове Електрически Табла

Известно като кутия за предпазители, електрическото табло играе основна роля във вашия имот, отговаря за контрола на електрическото захранване на вашия дом. Въпреки че това е един аспект от домовете ни, който всички бихме разпознали, много от нас биха се затруднили да назоват вътрешните компоненти, заедно с това, за които се използват при електрически табла.

Имайки това предвид, ние съставихме ръководство за всичко, което трябва да знаете за различните видове ел. табла. Това ще ви запознае не само с това как да различавате компонентите на вашето ел. табло, но и как да гарантирате, че системата остава в пълна готовност.

Ръководство за различните видове електрически табла

Монтаж на електрически табла

Най-простият начин да се обясни ел. таблото е, че то е точката във вашия имот, където влиза електричеството, преди да бъде разпределена във всяка стая. Всичко това става възможно чрез колекция от уникални компоненти, повечето от които автоматично ще изпълняват своята роля. Сега, ако не сте в електроиндустрията, тогава всичко това може да звучи малко объркващо до моментът, в който компонентите се разделят и всичко започва да има смисъл. За да ви помогнем да разберете ел. таблото, разделихме нашето ръководство на следните теми:

 • Какво е електрическо табло?
 • Видовете електрически табла.
 • Поддържане на електрическо табло.

Какво е електрическо табло?

Тъй като ел. таблото се използва за захранване на всички вериги във вашият имот, това означава, че то е съставено от няколко различни компонента, които са с различни предназначение. За да разберете как работи ел. таблото и потенциалните проблеми, с които може да се сблъскате, запознаването с тези компоненти е от ключово значение. Така че, нека разгледаме по-подробно какво можете да очаквате, когато разгледате вътрешните части на електрическо табло:

Главнен прекъсвач

Точно както подсказва името, главният прекъсвач е отговорен за захранването на ел. таблото с електричество от електромера. След като изключите главния предпазител, вашето ел. табло ще се изолира и имотът ви вече няма да бъде снабден с електричество. Това е единственият предпазител в таблото с предпазители, който трябва да бъде изключен и включен отново ръчно, например ако се наложи да извършите каквито и да е ремонти на вашата електрическа инсталация или имате сериозен проблем, тогава ще използвате главния прекъсвач, за да изключите електрозахранването си.

Устройства за остатъчен ток (RCD)

Устройствата за остатъчен ток, е набор от превключватели, който отговаря за мониторинга на всички електрически токове във вашия дом. Те помагат за предотвратяване на токови удари, както и неизправности, които често причиняват пожар. Веднага щом забележат, че дебитът на мощността не е балансиран, превключвателите автоматично ще се изключат.

Автоматичен прекъсвач (MCB)

Автоматичният прекъсвач е малкият порт, към който се свързват електрическите ви вериги. Автоматичните прекъсвачи се изключват по две причини. Първата се свежда до претоварване на мощността, обикновено се стига до прекалено много консуматори, включени в една верига, а втората е причинена от свръхток. Ако самата верига има дефект, като хлабав кабел, тогава ще се получи свръхток.

Прекъсвач с остатъчен ток (RCBO)

Прекъсвачът с остатъчен ток с защита от свръхток и комбинира използването на предните два. Това ги прави важен аспект на вашето електрическо табло, тъй като не само предотвратяват претоварването, свръх тока и токови удари, но и ограничават задействането.

Устройство за защита от пренапрежение (SPD)

Устройството за защита от пренапрежение, не е съществен компонент на вашето ел. табло и се монтира само в случай, че е необходимо. То действа като компонент на защитата както върху самата електрическа инсталация, така и върху всяко оборудване, което свързвате към инсталацията. По време на първоначалния оглед, вашият електротехник ще извърши пълна оценка на риска, която ще определи дали бихте се възползвали от устройството за защита от пренапрежение.

Видовете електрически табла

След като сте опознали различните компоненти на електрическите табла, ще стане значително по-лесно да разберете разликата между различните видове. Основните функции и отговорности на ел. таблата с предпазители винаги са едни и същи; някои аспекти обаче ще бъдат леко променени, за да се съобразят с различни изисквания. Видовете електрически табла са:

 • Електрически табла с главен предпазители – Ако решите да ползвате ел. табло с главен предпазител, то ще ви бъде доставено без нито едно от допълнителните устройства, използвани за защита. То ще включва само основните предпазители, но можете да инсталирате RCD и MCB.
 • Двойно RCD електрическо табло – можете да очаквате от името, че тоще бъде оборудвана с два RCD, както и с конвенционалния основен прекъсвач.
 • Електрическо табло с висок интегритет – включваща две MCB, ел. таблото позволява разделяне на веригите. Те са създадени с опростен дизайн, което ги прави по-лесни за инсталиране и поддръжка.
 • RCD електрическо табло – Тези видове ел. табла се използват най-често за зони, които изискват по-малко електрическо захранване; например гараж. За разлика от техните алтернативи, RCD ел. таблата нямат главен прекъсвач, тъй като тази функция се контролира от специализиран RCD.

Важно е да се отбележи, че електрическите табла никога не бива да се монтира чрез методи „Направи си сам“, тъй като процесът изисква знанията и уменията на напълно квалифициран електротехник. Веднъж инсталирано,ел. таблото ще трябва да бъде внимателно проверено и тествано, за да се гарантира, че отговаря на високите стандарти за безопасност и индустриални разпоредби.

Поддържане на електрически табла

Подобно на всеки друг съществен аспект на вашия дом, ел. таблото се нуждае от редовна поддръжка, за да се гарантира, че то е в добро състояние и без потенциални опасности. Това означава, че е от изключителна важност да се гарантира, че сте добре запознати с това как да се грижите за ел. таблото, както и как да забележите признаци, че може да възникне проблем. Следвайте нашите съвети по-долу, за да избегнете проблемите с електрическото табло:

Знаци за опасност

Особено, ако ел. таблото ви е пластмасово, има редица ключови предупредителни знаци, които показват, че проблемът нараства – първият е редовното изключване. Въпреки че защитните компоненти на вашето ел. табло са проектирани да се задействат, когато открият опасност, ако това често се случва без обяснение, препоръчва се да се обадите на специалистите.

Друг признак, че трябва да се свържете с електротехник, е звук от пукане, идващ от електрическото табло. Пукащият звук се причинява от ел. дъга, което е процес на прескачане на електричество от една връзка към друга. Това може да бъде потенциално опасно, ако някой докосне таблото с предпазители, рискува изгаряне на кожата, увреждане на зрението и в най-лошия случай – шок, достатъчно голям, за да ви събори она земята.

Проверявайте за визуални дефекти

Наред с вниманието за знаци за опасност, от жизненоважно значение е също да отделяте време на всеки няколко месеца за визуална проверка на електрическото табло. Няма по-добър начин да забележите проблеми, преди те да имат шанса да нарастнат, отколкото да забележите промени във външния вид. Ако никога не сте проверявали ел. таблото си, тогава го направете сега и си задайте следните въпроси:

 • Защитен ли е капакът?
 • Изложени ли са части от ел. таблото?
 • Добре ли са всички капаци?
 • Пластмасовият капак започна ли е да се изкривява?
 • Изгорели ли са места от пластмасата?

Ако забележите някой от тези визуални дефекти, отново, горещо препоръчваме да се свържите с електротехник, за да проверите състоянието на електрическото табло. Въпреки че това може да е само незначителен проблем, е много по-безопасно да разрешите всички проблеми, докато те са малки, за да предотвратите по-нататъшни щети и да запазите собствеността си защитена.

Планиране на периодична инспекция на ел. таблото

С възрастта и постоянната употреба е неизбежно в един момент електрическото табло да започне да се влошава, което прави периодичния преглед от съществено значение за предотвратяване на всякакви свързани с това щети. Периодичната проверка се извършва от квалифициран, сертифициран електротехник и включва оценка на електрическите инсталации. Колко често се изисква да насрочвате проверка, се основава на вашия тип имот. Например жилището, обитавано от собственици, трябва да се проверява на всеки десет години, докато това се намалява до пет години за нает имот и до три години за каравана. Има някои случаи, в които ще се изисква инспекция преди тези дати, например преди да се преместите в нова къща.

Избирайки периодични проверки с обучени специалисти, можете да поддържате напълно актуална информация за състоянието на вашите електрическа инсталация. Той ще подчертае няколко различни потенциални проблеми като опасности от токов удар и опасност от пожар, като помага за запазване на имота ви в безопасност. Електротехникът също ще може да забележи дали някоя от веригите ви се е претоварила след последното тестване, като ви посъветва за всички препоръчителни ремонти, за да защитите допълнително дома си.

Избор на подходящо електрическо табло

Изборът на правилното ел. табло за вашия имот може да отнеме време за проучване или планиране; Въпреки това, допълнителната работа ще гарантира, че вашият дом или търговски помещения остават в безопасност и оборудвани с правилното електрическо захранване. Ако имате някакви въпроси по отношение на електрическите табла, ще се радваме да ви посъветваме за най-добрия вариант за вашия имот.

Posted in Без категория and tagged , .