електрически повреди от пренапрежение

Как да защитим дома си от пренапрежение

Ако притежавате домашен компютър, той вероятно е включен към защитата за пренапрежение в момента – или поне трябва да бъде. Но от какво точно ви предпазва тя?

Защитата от пренапрежение е това, което стои между вашата електроника и пренапрежението – внезапен скок в електрическия ток, преминаващ през веригите на вашия дом. Скоковете на напрежението на електрозахранването са по-чести, отколкото може би си мислите, възникват десетки пъти на ден в повечето домове. Повечето от тези скокове са твърде малки, за да причинят незабавни повреди на електрониката и уредите, но това не означава, че не се случва.

Откъде идват пренапреженията?

пренапрежение

Повечето скокове на напрежението на захранването произхождат от вашия собствен дом. Когато се включи голям уред като вашия климатик или хладилник, той извлича бързо електричество, преди да се установи при по-ниска мощност. Този пик може да продължи да тече през веригата и към други уреди и електроника, включени в електрическата мрежа на вашия дом.

Ударните напрежения могат да идват и от електрическите линии, водещи към вашия дом и тези скокове често са по-мощни. Те могат да възникнат в резултат на повредени трансформатори, свалени електропроводи или удари от мълнии. Щетите от пренапрежение от мълнии са един от най-редките източници на ел.повреди, но и най-вредните, тъй като ударите на мълнии могат да предават милиони волта в близките електропроводи.

Как възникват електрическите повреди от пренапрежение?

Когато пикът на електричество попадне в уред или устройство, той генерира топлина в електрическите компоненти. Големите електрически пренапрежения могат да произвеждат електричество в уреда, което не само генерира интензивна топлина, но може незабавно да изгори платки и друга чувствителна електроника. Дори ако пренапрежението не причини незабавни, забележими повреди, малките вълни, причиняващи топлина, могат да бъдат източник на постепенно износване на вашите устройства, което може да съкрати живота им.

Какви са признаците на пренапрежение?

Няколко знака могат да означават, че уредът или устройството ви е имало пренапрежение:

  • Часовникът или светлините на устройството мигат;
  • Устройството е изключено и / или не иска да се включи;
  • Около устройството или източника на захранване има остър, мирис на изгоряло;
  • Вашата защито от пренапрежение изисква нулиране.

Как да се предотврати повреда от пренапрежение

Използването на адаптери за защита от пренапрежение и захранващи ленти може да бъде ефективен начин за предпазване на най-чувствителните ви устройства от ежедневните пренапрежения, възникващи в дома ви. Но е важно да се има предвид, че не всички защити от пренапрежение са създадени еднакви и никоя защита от пренапрежение не трае вечно.

Когато купувате защита от пренапрежение, обърнете внимание на джаулите й. Слабите защити срещу пренапрежение могат да имат оценка 100 джаула или по-малко, докато най-мощните модели са оценени на няколко хиляди. Защитите от пренапрежение с по-високи джаули са по-способни да поемат по-големи пикове, както и по-голям брой по-малки напрежения.

Също така трябва да мислите за джаулите, че се „консумират“ от пренапрежения, защото дори и най-добрите протектори срещу пренапрежение ще бъдат износени от употреба и с времето. Добрата защита срещу пренапрежение ще има срок на годност и някакъв тип индикатор, който показва, когато вече не защитава активно. Ако индикаторната светлина внезапно угасне след гръмотевична буря, това е силен знак за пренапрежение и знак, че е време да закупите нов предпазител от пренапрежение.

Използването на ленти за защита от пренапрежение обаче не е оптималната стратегия. Цялостната защита от пренапрежение, която се монтира директно на вашето електрическо табло от електротехник, може да защити вашите уреди и електроника от масивни удари от мълнии, които биха изпържили повечето ленти за защита от пренапрежение. Освен това ще осигури защита на големите 240-волтови уреди като вашия хладилник, миялна машина и сушилня.

Ако имате много ценна електроника, включена в дома ви, защитата от пренапрежение на целия дом е най-добрата защита срещу електрически повреди. Но ако се придържате към захранващите ленти, не забравяйте да изберете такава с висок рейтинг на джаулите за най-важната си електроника и сменете лентите, когато престанат да осигуряват защита.

За консултации и решения при проблеми с пренапрежението можете да се свържите с нас тук

Posted in Без категория and tagged , .