възобновяема енергия

Коя възобновяема енергия е по-добра, вятърна или слънчева?

Източниците на възобновяема енергия никога не могат да се изчерпят в човешки мащаб, тъй като те се запълват по естествен път. Вятърната и слънчевата енергия са най-популярните източници на възобновяема енергия. Все повече фирми и собственици на жилища имат голям интерес към вятърната и слънчевата енергия, защото са екологични, енергийно ефективни и спестяват пари в дългосрочен план.

възобновяема енергия при промишлении жилищни сгради

Независимо дали искате да монтирате възобновяем източник на енергия в търговска, промишлена или жилищна сграда, вашето решение ще бъде между вятъра и слънцето като най-популярните източници на възобновяема енергия. За да определим коя възобновяема енергия е по-добра, трябва да разгледаме предимствата и недостатъците на използването на вятър и слънчева енергия и да оценим тяхната ефективност в търговски или жилищен имот.

Слънчевата енергия като възобновяема енергия

Слънчевата енергия е чудесен източник на възобновяема енергия, получена от слънцето. Тя се генерира от фотоволтаични (PV) слънчеви панели, монтирани на покривите. Фотоелектричният ефект означава, че клетките в един слънчев панел могат да произвеждат малък електрически ток, когато са изложени на слънчева светлина. Слънчевият панел може да произвежда значително количество енергия, когато няколко слънчеви клетки са фиксирани заедно.

Предимства на слънчевата енергия

Слънцето се разглежда като вечен източник на енергия от гледна точка на човешкия мащаб. Този огромен капацитет означава, че слънчевата енергия може да се попълни естествено, за да преобразува слънчевата светлина в електрическа енергия. Слънчевата енергия е екологична, тъй като не причинява замърсяване или влошаване на околната среда. Въпреки че слънчевите панели често са инсталирани на покриви, можете да ги поставите навсякъде, стига да получават пряка слънчева светлина за максимална ефективност. Те изискват малка или никаква поддръжка и са по-рентабилни в дългосрочен план, за разлика от плащането на комунални разходи.

Недостатъци на слънчевата енергия

Слънчевата енергия зависи от времето, тъй като разчита на наличието на слънце. Ефективността на събирането на енергия спада през дъждовните и облачни дни и слънчева енергия не може да се генерира през нощта. За генериране на една и съща мощност могат да се използват различни размери на панела в зависимост от географското местоположение, на което ще инсталирате слънчевите панели. Въпреки че слънчевата енергия изисква малко или никаква поддръжка, слънчевите панели са изработени от крехки материали, които могат да бъдат повредени по време на инсталацията.

Вятърната енергия

Вятърната енергия е популярен източник на възобновяема енергия, получена от вятъра. Тя се генерира с помощта на турбини, които са модерната версия на традиционните вятърни мелници. Вятърната турбина (ветрогенератор) се състои от фундамент, кула, гондола и лопатки. Вятърните турбини могат да улавят повече енергия от вятъра, ако имат дълги лопатки. В гондолата има генератор и анемометър, които измерват скоростта и посоката на вятъра. Вятърната енергия се превръща в електричество, преди да се преобразува в подходящо напрежение, което може да се използва в сградите.

Предимства на вятърната енергия

Вятърната енергия има огромен потенциал за захранване както на търговски и промишлени, така и на жилищни имоти, тъй като е в изобилие. Тя е екологична, тъй като не причинява замърсяване на околната среда. Не разчита на изгарянето на изкопаеми горива като природен газ или въглища, които отделят твърди частици. Вятърните турбини не изискват много място, тъй като те могат да работят в наличното пространство. Една мощна турбина може да генерира достатъчно електричество за няколко къщи, което ги прави надеждни.

Недостатъци на вятърната енергия

Точно както слънчевата енергия, вятърната енергия зависи от времето, тъй като разчита на наличието на вятър. Това означава, че турбините не могат да генерират достатъчно енергия, ако има ограничен вятър. Мощните лопатки на вятърните турбини са опасни за птиците и прилепите, което представлява заплаха за дивата природа. Вятърът е периодичен източник на възобновяема енергия. Той е колеблив и турбината работи най-добре само нав ветровити места.

И така, коя възобновяема енергия е по-добра?

Слънчевата енергия работи най-добре в райони, които имат повече слънчеви дни, тъй като слънчевите панели могат да извличат енергия само от слънчева светлина. Вятърната енергия работи най-добре във ветровитиместа, но може да генерира енергия както през деня, така и през нощта, докато има вятър. Слънчевите панели са практичен вариант за градски или крайградски региони, тъй като те могат да бъдат инсталирани на покривите на училища, заводи и други сгради. Те също могат да бъдат наети или закупени на достъпна цена. Вятърната енергия е идеална за мащабни операции поради сложните процедури и скъпите разходи за инсталиране на вятърни турбини.

Ползите от вятъра и слънцето надвишават недостатъците им. Решението да изберете между вятър и слънце зависи от няколко фактора като вашето географско местоположение, климатични условия, колко сте готови да инвестирате предварително и т.н.. Всичко се свежда до това, което работи най-добре във вашата ситуация, тъй като и двата вида са идеални източници на възобновяема енергия.

Posted in Без категория and tagged , , , , .