електричество

11 забавни факта за електричеството

Светът е изпълнен със странни и прекрасни факти за абсолютно всичко, което виждаме, чуваме и чувстваме всеки ден. Специално електричеството е нещо, на което разчитаме ден след ден, без наистина да мислим твърде много за него. Както можете обаче да си представите, има цял набор от очарователни, забавни факти за електричеството, които е повече от вероятно никога да не сте чували!

Знаете ли забавни факти за електричеството?

Във възможно най-простата форма електричеството по същество е форма на енергия, която се натрупва на едно място и след това тече към много други. От включване на светлина до захранване на вашата готварска печка, почти всичко, което използвате в ежедневния живот, изисква някакъв вид електричество – дори тялото! Ако сте също заинтригувани, за да разберете повече сме съставили списък с нашите 11 най-важни факта, които може да не знаете за електричеството.

Електричеството пътува със скоростта на светлината

Доказано е, че електричеството се движи със същата скорост като светлината, което възлиза на изумителните 1 079 254 919 км/ч., това се равнява на 300 милиона метра в секунда!

И така, как електричеството пътува толкова бързо? Е, всичко се свежда до комбинация от електрони и електрически ток. Потокът от електричество е съставен от много малки частици, иначе известни като електрони. Когато са статични, електроните всъщност се движат невероятно бавно. Винаги, когато използвате електрическо устройство, то е оборудвано с проводник, което позволява на електроните да преминават от вашето захранване към вашето устройство. Технически потокът е известен като електрически ток, който започва своето пътуване едва когато включите устройството си.

Светкавицата е разрядът на електричество в атмосферата

Всъщност светкавицата се причинява от огромен електрически ток. Докато облакът изглежда, че се движи спокойно по небето, всъщност те са все по-активни. При непрекъснато променящите се метеорологични условия водата и ледът се изтласкват в атмосферата от топлите въздушни течения и след това се привличат обратно от гравитацията. По време на пътуванията си двойката се компресира в облаците, циркулирайки не само наоколо, но и вътре.

С течение на времето в облаците започва да се натрупва електрически заряд – подобно на този, когато търкате балон по повърхността, за да създадете статично електричество. Вътре в облаците сега има положителни електрически заряди, които се натрупват отгоре и отрицателни вътре. След това те започват да опитват най-трудното, да се свържат помежду си в опит да се неутрализират.

В нормален ден това не е проблем; обаче в буреносен ден бурните ветрове карат електрическите заряди да се разделят. След това отрицателните заряди започват да се движат към земята. Междувременно от на земята отдолу се изтласкват положителни заряди във въздуха. Когато те се срещнат, те създават гигантски електрически ток, който се изстрелва нагоре в облака – това е известно като мълния!

Електричеството е открито през 600 г. пр. Н. Е

Има купища различни доклади, които посочват различни дати по отношение на откриването на електричество. Въпреки това, според Вселената днес, електричеството датира от 600 г. пр. Н. Е. още при древните гърци. Гърците откриват, че чрез триене на козина в кехлибар, направен от вкаменена дървесна смола, те могат да създадат своя собствена форма на статично електричество.

В допълнение към гръцкото откритие също се смята, че римляните може да са използвали електричество за създаване на батерии. Още през 30-те години на миналия век археолозите проследяват набор от съдове, които са със скрити вътре медни листове. Експертите смятат, че римляните са използвали тези саксии като батерии за захранване на светлините.

Електрическите коли датират от далечната 1932 година

Докато мнозина възприемат електрическите превозни средства като сравнително ново изобретение, те всъщност датират от далечната 1932 г. В началото на 30-те години начинаещият изобретател Робърт Андерсън разработва първото електрическо превозно средство. Въпреки това, едва през 1970-те години колата става „управляема“ и може да превозва пътници от А до Б.

Повече от 60 години след първото си изобретение, електрическото превозно средство започва да увеличава популярността си. Накрая моделите станаха лесни за управление и вече не замърсяват. Те станаха особено търсени сред жените, които искат стилно превозно средство за пътуване из града. До следващия век се смята, че електрическите автомобили ще представляват до една трета от всички превозни средства по пътищата!

Въглищата са най-големият източник на електроенергия в света

Въз основа на статистически данни на Световната асоциация за въглища, приблизително 38% от електричеството, произведено по целия свят, се получава от въглища. Следвани от възобновяемата енергия и природните газове.

Процесът на използване на въглища за производство на електроенергия е донякъде ясен и всичко започва в ТЕЦ. Първо, въглищата се изгарят в котел, който превръща водата в пара. След това парата се филтрира към турбина и задвижва вал, който е свързан с генератор. Генераторът разполага с намотки, които при бързо завъртане генерират електричество с помощта на силно магнитно поле. След като се кондензира, след това парата може да се върне в котела, където се нагрява и процесът може да започне отново.

Електрическите змиорки могат да предизвикат токов удар от 500 волта

Въпреки че този факт може да изглежда малко странен, беше твърде интересен, за да не се включва в нашата статия! Електрическите змиорки са най-често представени във филми, но всъщност могат да бъдат невероятно опасни. Всяка змиорка се ражда с 80% от тялото си, съставено от клетки, които са известни още като електролити и могат да създадат токов удар от над 500 волта. Това е еквивалентно на 330 D-клетъчни батерии. За щастие змиорките освобождават огромния си заряд само когато ловят или забелязват хищник.

54% от електричеството се губи

Винаги сме насърчавани да правим всичко възможно, за да извлечем максимума от енергията, която използваме, но защо? Въз основа на неотдавнашен доклад на The Association Of Decentralized Energy, огромните 54% от енергията се губи всяка година.

Въпреки че това определено е изненадваща статистика, има множество супер лесни начини да започнете да пестите ел. енергия в дома си. От изключване на уреди, когато вече не се използват, до пране на дрехи при по-ниска температура, можете да започнете да започнете да спестявате за нула време.

Водата в тялото причинява токовия удар

Въпреки че всички сме предпазливи, за да сме сигурни, че сме в безопасност около електрическите инсталации, знаете ли, че причината за електрическия удар всъщност е водата в тялото ви?

Като хора телата ни са съставени от до 60% вода, което ни прави фантастични проводници на електричество. Когато влезем в контакт с мощно електричество, то винаги търси път, който има най-малко съпротивление. Това означава, че то отива направо към водата, течаща през тялото. В замяна мускулите започват да се стягат, а белите дробове се стесняват, поради което усещате мигновената реакция.

Електричеството играе роля при работата на сърцето

Всяка функция и движение в тялото се задействат чрез сигнали, включително сърцето ви. Всеки път, когато на сърцето ви бие, кръвта се изпомпва в тялото, което означава, че този сигнал се предава през тялото до 100 пъти в минута. Тази конкретна функция всъщност се дължи на собствената версия на електричеството на вашите тела.

Електрическата система на сърцата се състои от три ключови структури; те са научно известни като S-A възел, A-V възел и система His-Purkinje. S-A възелът, известен също като сърдечен пейсмейкър, е колекция от клетки, която е в горния десен ъгъл на сърцето ви. Тези клетки са отговорни за изпращането на сигналите, които казват на сърцето ви да бие. След това сигналите преминават към A-V възела, който е форма на „мост“ за преминаване на електричеството. И накрая, щом това достигне до системата His-Purkinje, сърцето ви ще бие.

LED крушките използват 80% по-малко електричество

Когато се използва конвенционална крушка, само около 10% от електричеството, използвано за захранване на крушката, всъщност отива за светлина – огромните 90% се губят в топлина. Това е само една от многото причини, поради които все повече собственици на жилища избират да преминат към LED алтернативи, да не говорим колко по-добри са за околната среда!

Те не само използват повече от пет пъти по-малко енергия, но също така издържат 25 пъти по-дълго и струват шест пъти по-малко.

Електрическата инсталация трябва да бъде тествана на всеки 12-24 месеца

Ако сте собственик на жилищен имот или търговско помещение, трябва да се уверите, че електрическите инсталации се тестват редовно, за да се гарантира тяхната безопасност. По време на проверката, електрическите уреди се оценяват чрез визуални проверки и електро тестове. Няма определени правила относно периода от време, тъй като той се различава в зависимост от индустрията, в която сте. Например оборудването в училищата трябва да се тества на всеки 12 месеца, докато тези в офиса могат да бъдат тествани на всеки 48 месеца.

Posted in Без категория and tagged , .